Hányszor, de hányszor hallhattuk ezt a közhelyet. Mindenki ezt hajtogatja, a szomszéd, a fodrász, a sarki fűszeres, – de még harcművészet mesterek is, főleg ha nincs idejük kérdésekre válaszolni az öltözőben. Bölcsnek hangzik, senki sem merne vele vitába szállni. Hiszen ki keresné a bajt, akarna megsérülni például egy késharc során, és melyik normális ember nem fél a késtől? Komolyan, ha minden alkalommal, amikor elárulják nekünk ezt a titkot, kapnánk egy százast, mostanra milliárdosok lennénk! (És nem lenne szükség önvédelem oktatásra sem, hiszen tudjuk mit kell tenni: Futás és ennyi.)

Késharc

A késharc az első hibáig tart..

Csak egy baj van ezzel a leereszkedő, lusta, ‘baráti’ tanáccsal: használhatatlan. A valós önvédelmi helyzet nem olyan, mint a filmekben. A kést gyakran nem is látjuk az utolsó pillanatig, vagy eleve olyan közel állva fenyegetnek vele, hogy nem merünk elfordulni. Még kés nélkül is: Ha rosszarcú alakok elállják az utunkat, és az arcunkba üvöltözve megfélemlítenek, nem szólhatunk, hogy “egy pillanat, tessék egy lépést hátralépni, sprintelni fogok”. Különben is, mi van ha egy csöppet sem érezzük gyorsnak magunkat? Ha már a pánik szélén vagyunk? Ha velünk van lassabb barátunk, barátnőnk, gyerekünk, szülőnk, akit nem tudunk otthagyni? Esetleg zárt, szűk helyen kerültünk bajba, mint egy éjszakai busz vagy egy vendéglátóhely? Viszonylag ritkán akarnak embereket olyan helyen megtámadni, ami alkalmas a menekülésre, különösen, ha rablótámadásról vagy szexuális támadásról van szó.

Késharc

Melyikünk van bajban..?

Valójában, tényleg cél, hogy elszaladjunk a veszély elől, de ezt nem fogjuk tudni megtenni, amíg a támadók ezt nem hagyják. (Ugyanez igaz a segítség, rendőrség hívására.) Hagyni akkor fogják, ha a megfelelő önbizalommal és közelharc technikákkal felvértezve, “meggyőzzük” őket, illetve, ha “nem vezet út,  csinálunk magunknak”. A valóban hasznos edzések erre kínálnak megoldást, nem pedig egy verseny megnyerésére vagy középkori ázsiai támadások kivédésére.

 

Ha tudni szeretnéd, hol van az a határ, amit ha átlép a támadó, jogos önvédelemről beszélhetünk részedről, vagy ha tudni szeretnéd, milyen legális önvédelmi eszközök vannak, mentsd el a könyvjelzők közé az mbc-onvedelem.hu-t és látogass el néhány nap múlva a hetente frissülő blog oldalra!