A női önvédelem kicsit olyan, mint a foci: Mindenki ért hozzá. Ha szóba kerül, általában valamilyen megrázó támadásról szóló hír után, előugranak a „szakértők”: A barátoktól kezdve a celebeken át az Internetes cikkgyártókig mindenki lelkesen sorolni kezdi a „tuti tippeket”. Kész csoda, hogy vannak még bűnöző hajlamú férfiak, akik próbálkoznak, hiszen van itt minden:

Rúgjuk tökön a támadót!

Egyáltalán nem olyan könnyű végrehajtani stressz- és pánikhelyzetben, mint azt sokan elképzelik. (Általában ezért nem működnek az önvédelmi kézikönyvek sem.) A rablótámadás, vagy szexuális erőszak egyébként ritkán indul úgy, hogy a támadó terpeszben álldogál. Akinek van harcművész múltja, tudja azt is, hogy nagyon nehéz pontosan eltalálni az ágyékot, és ha csak súrolt a rúgás, az illető összerogyás helyett alaposan feldühödik.

Legyen nálad gázspray, használj kulcscsomót fegyverként!

Mégis mikor, amikor még csak lefognak, amikor rángatnak, vagy amikor már ütnek is? Átgondolta valaki valaha is, hány másodperc előkotorni ezeket egy női táskából?
Ez kicsit a régi vitára emlékeztet, a teleszkópos bot (vipera) önvédelmi alkalmazásával kapcsolatban: A teleszkópos botnak nincs önvédelmi alkalmazása. Ha ugyanis tudtad annyival előre, hogy verekedés lesz, hogy még volt időd egy fegyvert is elővenni, ami nálad sem lehetne, akkor ott nem az önvédelem volt a célod.

Ne próbálj kedves és megértő lenni, a támadók félnek a kemény és hangos nőktől!

Kétségtelen, hogy az önvédelemnek az is a része, hogy ki mersz állni magadért. Ahogy az is kétségtelen, hogy ha hangosan figyelmezteted a bepróbálkozót és ezzel odavonzod a járókelők figyelmét (ha vannak ilyenek), az elriaszthatja az elkövetőt. Sajnos azonban ezt az amerikai feminista elképzelést sokan úgy értelmezik, hogy minden potenciális támadót jól le kell gorombítani („veled aztán nem, takarodj te állat !”). Erre talán megijed egy mentálisan zavart parki mutogató, de az igazi pszichopata csak feldühödik és nekünk fog ugrani, hiszen tulajdonképpen kihívtuk.

A rövid hajú nők ritkán célpontok. Úgy öltözzünk, hogy ne legyen könnyű lerángatni rólunk a ruhát.

Ezek a kedvenceink, no comment. Illetve egy van: javasoljuk a Csernobilban használt vegyvédelmi ruhát. De komolyan, ha csak
ezen múlna..

Ha megtámadnak, fuss el!

Ezzel a városi legendával részletesen foglalkozunk egy külön blogcikkben.

Figyelj a környezetedre, hallgass a megérzéseidre!

Ezzel nagyon nehéz vitatkozni, hiszen gondoljunk csak bele: Ha zaklattak, megtámadtak minket, biztosan nem figyeltünk előtte eléggé a környezetünkre. És a támadó utólag nem volt szimpatikus, nemdebár? Sajnos ezek a „jótanácsok” így önmagukban nem sokat segítenek. Ha önvédelmi oktatók szájából halljuk őket, udvariassági okokból ritkán mondják ki, de valójában erre gondolnak:

  1. Ne igyuk magunkat olyan részegre, hogy alig vagyunk képesek az ellenállásra. (Vagy ha már így történt, ne egy elhagyott helyen, vagy rossz környéken, vagy ismeretlenek által kísérve próbáljunk hazamenni.)
  2. Van olyan napszak és helyszín, ahol nyugodtan fülhallgatózhatunk, mobilozhatunk. Késő este, rosszabb környéken inkább ne zárjuk ki teljesen a külvilágot, mert így nem tudjuk észlelni, az „előkészítés alatt” álló támadást.
  3. Ne engedjünk közel magunkhoz olyan férfit, illetve ne maradjunk kettesben olyan férfival, aki láthatóan túlzottan temperamentumos, robbanékony, vagy nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben a gátlásaival, a viselkedése zavart.

Használjuk az X/Y/Z technikát és terminátorként zúzzuk szét a támadót!

Ahogy már részletesen bemutattuk, egy nőnek öngyilkossággal ér fel ütésváltásba keverednie egy nála 25-50 kilóval nehezebb férfival. (Miért nincsenek férfi-női vegyes bokszmeccsek? A hollywoodi filmek alapján simán lehetne szervezni őket.) Ugyanis, a látványos Internetes videókkal ellentétben, viszonylag kevesen nézik végig mozdulatlan sózsákként, hogy valaki, akit ők támadtak meg, üti őket. Helyette ők is ütnek, fejelnek, lefognak, és az ellenállás miatt ráadásul már nem nőként, hanem férfi ellenségként tekintenek ránk. Félreértés ne essék, fontosak a hatékony támadó mozdulatok – de a fókuszban a menekülésnek kell állnia. Ahogy az ingatlanoknál a legfontosabb a „lokáció, lokáció, lokáció”, az önvédelemben ez a „távolság, távolság, távolság”.