Hatékony önvédelem oktatás

Hatékony önvédelmi technikák

FBI, amerikai hírszerzés, rendőrök, amerikai katonák. Mi a közös bennük?

Hatékony önvédelem

A válasz három betű: MBC.

Modern amerikai önvédelmi rendszer, amit a fegyveres testületek – rendőrök, katonák, börtönőrök – igényei szerint alakítottak ki, maximálisan a valóságban ténylegesen előforduló támadásokra fókuszálva. Megalapítója Michael Janich, aki az amerikai hadseregben és hírszerző testületekben eltöltött évei mellett 35 éve foglalkozik Fülöp-szigeteki és más ázsiai harcművészetekkel.

Hatékony önvédelem
Hatékony önvédelmi technikák

Egyszerű, hatékony önvédelem

Specialitása az egyszerű, hatékony mozgás, amit stresszes, kaotikus szituációban is végre lehet hajtani. (Ahol elszáll a vérnyomásunk, csökken a látóterünk és néha az sem mindig világos, hogy pontosan hány támadó van..? Az agresszor éppen beszél, vagy ez csak figyelem-elterelés és a támadás már egy másik irányból folyamatban van?)

Hatékony önvédelem

Természetes mozdulatok

A technikák a természetes reflexekre épülnek, gyorsan tanulhatóak. Nincsen száz támadásra száz különböző védekező mozdulat, nincsenek bonyolult, de esztétikus formagyakorlatok és ’titkos mozdulatok’, amiket 10-20 év elsajátítani és csak nehezítik a helyes reflexek, reakciók kialakulását. Nem igényelnek nagy testi erőt, ízületi lazaságot vagy éppen talajtorna képességeket – ezek az utcán amúgy sem működnek.

Hatékony önvédelem
Reális önvédelem

Fegyverrel szembeni harc

Hangsúlyos a kés, vipera és más fegyverek elleni védekezés – a valóságban a támadó mindig vagy erősebb, vagy túlerőben
van, vagy fegyver van nála! Ez szabály, nem kivétel. Elsajátítjuk az improvizált, alkalmi eszközök használatát az önvédelem során, az esernyőtől a hátizsákig. (Ezek segítenek kompenzálni fegyvertelenségünket.)